Vilka livsmedel har ett högt glykemiskt index?

Du har säkert hört att för mycket socker är dåligt för dig. Det glykemiska indexet, som mäter hur snabbt blodsockret stiger efter att ha ätit ett visst livsmedel, kan hjälpa dig att ta reda på vilka livsmedel som är de värsta brottslingarna

Det glykemiska indexet för ett livsmedel bestäms genom att mäta hur dess kolhydratnivå påverkar ditt blodsocker två timmar efter att du ätit det. Livsmedel med höga nivåer av kolhydrater och sockerarter har i allmänhet högre glykemiskt index än livsmedel med mer komplexa kolhydrater som fullkorn eller potatis

I allmänhet bör vi försöka undvika livsmedel med högt glykemiskt index eftersom de får våra kroppar att producera insulin i för hög takt och kan leda till viktökning med tiden samt hälsoproblem som diabetes.

potatoes

Undvik livsmedel med högt glykemiskt index

Många är medvetna om att sockerhaltiga livsmedel som godis och läsk kan leda till viktökning med tiden. Det finns dock en annan typ av livsmedel som också leder till viktökning: livsmedel med högt glykemiskt index

Ett livsmedels glykemiska index mäter hur snabbt ditt blodsocker stiger efter att du ätit det. Livsmedel med höga halter av kolhydrater och sockerarter har i allmänhet högre glykemiskt index än livsmedel med mer komplexa kolhydrater som fullkorn eller potatis. Generellt sett bör vi undvika livsmedel med högt glykemiskt index eftersom de får våra kroppar att producera insulin i för hög takt och kan leda till viktökning med tiden. De negativa effekterna av dessa typer av ohälsosamma kostvanor är bland annat diabetes, hjärtsjukdomar, cancer, stroke och demens. Otroligt nog finns det många livsmedel som har höga glykemiska index. Medan de flesta människor förväntar sig att raffinerade och bearbetade livsmedel som bakverk och läskedrycker hör till dem som har höga glykemiska index, kan de bli förvånade över att få veta vilka livsmedelskällor som också hör till denna kategori.

Livsmedel med högt glykemiskt index

Vilka livsmedel bör vi då försöka äta mer av? Livsmedel med komplexa kolhydrater har i allmänhet ett lägre glykemiskt index än andra typer av livsmedel, inklusive fullkorn och potatis. Dessa är båda hälsosammare alternativ för personer som vill gå ner i vikt eller som lider av förhöjda blodsockernivåer i kroppen. Det rekommenderas att vi äter mer hälsosam mat, t.ex. fullkorn, som kroppen smälter och absorberar långsammare. Generellt sett bör man försöka undvika livsmedel med högt glykemiskt index om man vill gå ner i vikt eller bibehålla en god hälsa.

Hälsosamma alternativ till livsmedel med högt glykemiskt index

Om du regelbundet läser den här bloggen vet du att vi ofta talar om farorna med livsmedel med högt glykemiskt index.

Generellt sett bör vi undvika dessa typer av ohälsosamma dieter eftersom de får våra kroppar att producera insulin i för hög takt och kan leda till viktökning med tiden. Dessa typer av dieter har också negativa effekter, bland annat diabetes, hjärtsjukdomar, cancer, stroke och demens Det goda är att det finns många hälsosamma alternativ till livsmedel med högt glykemiskt index på marknaden idag.

Till exempel: fullkorn som brunt ris eller spaghetti squash, potatis som sötpotatis eller bakad potatis, grönsaker som broccoli eller morötter, frukt som apelsiner eller äpplen. Budskapet är att vi bör äta färre livsmedel med högt glykemiskt index. Nedan finns en lista över glykemiskt index för olika typer av livsmedel. Följande är exempel på hälsosamma alternativ till livsmedel med högt glykemiskt index: fullkornsprodukter som brunt ris eller spaghetti squash, potatis som sötpotatis eller bakad potatis, grönsaker som broccoli eller morötter, frukt som apelsiner eller äpplen.

broccoli vegetable
Det här inlägget postades i Information. Bokmärk permalänken.