Vad är det glykemiska indexet och hur fungerar det?

Det glykemiska indexet är ett system för att mäta hur snabbt glukosnivåerna i blodet stiger efter att ha ätit ett visst livsmedel. Det glykemiska indexet är egentligen ett tal från 0 till 100 som anger hur snabbt olika livsmedel orsakar en ökning av blodsockret. Det mäter kolhydraterna i livsmedel och hur de påverkar blodsockernivåerna. I den här artikeln kommer vi att undersöka vad det glykemiska indexet är, hur det fungerar, dess historia och några av dess för- och nackdelar.

vegetable salad served on white bowl

Vad mäter det glykemiska indexet?

Det glykemiska indexet mäter kolhydrater i livsmedel och deras effekt på blodets glukosnivå. Kolhydraterna kan komma från socker eller stärkelse som finns naturligt i fullkorn, frukt, grönsaker och mejeriprodukter eller från tillsatt socker och stärkelse som kakor, kex och snabbmat. För att mäta det glykemiska indexet använder man frivilliga som äter många olika livsmedel som innehåller kolhydrater och mäter hur snabbt deras blodsockernivåer stiger efteråt. Detta kallas den glykemiska responsen.

Vem uppfann GI-indexet?

Det glykemiska indexet uppfanns av forskare från University of Toronto 1981. GI har använts i över 30 år för olika kliniska ändamål. Det skapades för att hjälpa människor att välja den hälsosammaste kosten och för att kontrollera blodsockernivån hos diabetiker

Hur mäts det glykemiska indexet?

Det glykemiska indexet för ett visst livsmedel bedöms genom att testa 10 frivilliga efter att de har ätit 50 gram smältbara kolhydrater från testmaten, vilket är cirka 12 gram mer än en halv kopp kokt ris, spaghetti eller potatis. Glukos används ofta som referenslivsmedel med ett GI-värde på 100, eftersom det orsakar snabba förändringar i blodsockernivån, men vitt bröd kan också användas med ett GI-värde på 70-100 beroende på hur mycket stärkelse som bearbetats ur brödet. De frivilliga försökspersonernas blodsockernivåer testas sedan var 15:e minut under två timmar och arean under blodglukosresponskurvan beräknas med hjälp av en standardformel. Detta innebär att endast livsmedel som testats med mer än 10 personer kan bedömas och att det finns mycket få livsmedel med högt glykemiskt index, med en övre gräns på GI 60.

assorted fruits and vegetable on brown wooden chopping board

För- och nackdelar med det glykemiska indexet

Fördelar

  • Hjälper till att kontrollera eller gå ner i vikt
  • Kost med lägre glykemiskt index minskar ofta riskfaktorerna för typ II-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och vissa cancerformer
  • En hälsosam kost baserad på livsmedel med lågt GI har visat sig förbättra den mentala hälsan hos tonåringar.

Nackdelar

Personer som har haft som har genomgått gastric bypass-operation för fetma tenderar att ha en lägre glykemisk respons och kan inte använda det glykemiska indexet lika bra som personer som inte har genomgått denna operation

  • Du måste veta vilka livsmedel som har testats, vilket kan vara tidskrävande
  • Det talar inte om för dig var en viss kolhydrat finns, så du kan inte bedöma hur mycket av den du äter

GI-indexet har sina för- och nackdelar, men vissa experter anser att en bättre förståelse för kolhydrater i livsmedel skulle kunna hjälpa miljontals människor att förebygga vissa sjukdomar.

Det glykemiska indexets historia

Det glykemiska indexets historia är en kort sammanfattning av hur det uppfanns, hur det mäts och några för- och nackdelar

Det glykemiska indexet uppfanns 1981 av forskare från University of Toronto och skapades för att hjälpa människor att välja den hälsosammaste kosten och kontrollera blodsockernivån hos diabetiker. Det mäter kolhydrater som finns naturligt i fullkorn, frukt, grönsaker och mejeriprodukter eller tillsatt socker och stärkelse, t.ex. i kex, kex och snabbmat, som har en effekt på blodsockernivån. De frivilliga försökspersonernas blodsockernivåer testas sedan var 15:e minut i två timmar efter att de ätit 50 gram smältbara kolhydrater från testmat, vilket är cirka 12 gram mer än en halv kopp kokt ris, spaghetti eller en halv kopp med en halv liter vatten.

Varför du bör känna till detta system

Det glykemiska indexet är ett tal från 0 till 100 som anger hur snabbt glukosnivåerna i blodet stiger efter att ha ätit ett visst livsmedel. Det glykemiska indexet har använts i över 30 år för olika kliniska ändamål och skapades för att hjälpa människor att välja den hälsosammaste kosten och kontrollera blodsockernivån hos diabetiker. Det mäter kolhydrater som finns naturligt i fullkorn, frukt, grönsaker och mejeriprodukter eller tillsatt socker och stärkelse, t.ex. i kex, kex, bröd, frukostflingor och snabbmat, som har effekt på blodsockernivåerna

Det här inlägget postades i Information. Bokmärk permalänken.